Cosmetice naturale homemade

Am renuntat la sampon cu trei luni în urmă si sunt super multumită

De când mă știu am am avut o relație dificilă cu părul meu. Mi se pare părea rar, subțire, fragil și se încâlcea repede. Iar și mai repede se îngrășa.

Pe când locuiam în București și mergeam la birou era nevoie să îl spăl aproape zilnic. Cădea foarte mult și eram disperată. Aproape că vedeam zone în care părea că o să chelesc. O perioadă m-am chinuit cu loțiunea pe bază de petroleum de la Gerovital, dormeam cu ea în par peste noapte și trebuia să clătesc cu tone de șampon. Însă părul meu arăta mult mai bine și nu a mai căzut.

După ce am părăsit Bucureștiul, sănătatea părului meu s-a îmbunătățit vizibil, însă continua să mi se îngrașe super repede. Și mai rău, deși foloseam doar șampon etichetat drept bio sau natural (totuși în lista de ingrediente găseam și denumiri chimice), pielea capului mă ustura și mă mânca periodic. Am încercat să înlocuiesc șamponul cu săpun de casă sau șampon solid. Același rezultat.

Astfel am început să testez măștile de păr făcute cu ce se găsea prin casă: ou, iaurt, miere, argilă, făină de năut, zeamă de lămâie, unt de cocos, ulei de măsline. Am constatat că dacă vreau să renunț de tot la șampon, trebuie să evit chestiile uleioase. Pe astea chiar nu știu cum să le dau jos din păr fără șampon. În schimb, minune! Cu o simplă clătire din abundență cu apă caldă, după ce țineam masca (fără uleiuri!) pe păr cam 15-30 minute, totul rămânea curat, lucios, cu volum și sănătos de parcă eram în reclamele de la televizor.

Nu am știut de la început ce anume i se potrivește părului meu, deși am citit multe articole cosmetice și încercam să îl cataloghez cumva. Am testat, am experimentat, și nu îmi pare deloc rău! În ce mă privește, rețeta obișnuită pe care o folosesc de fiecare dată (cam o dată la cinci zile) conține:

  • un ou bătut spumă
  • o linguriță de miere
  • câteva linguri de argilă
  • un praf de sare de ocnă (de la salină)
  • o linguriță de zeamă de lămâie
  • câteva linguri de praf de urzici (mai jos vă explic cum am descoperit asta)

Extra topping 🙂 uneori mai adaug fie o lingură de oțet din mere făcut de mine (numai și numai din mere), fie o linguriță de bicarbonat, fie o linguriță de cheratină vegetală (pe care am descoperit-o la driedfruits.ro)

Praful de urzici l-am adăugat după ce am citit despre el într-o rețetă de șampon solid. De mică știu că urzicile sunt foarte bune pentru păr (și nu numai), dar uneori îmi era lene să merg să culeg, să le opăresc și să mă clătesc cu zeama lor. Citind despre praf de urzici, mi s-a aprins un beculeț. Am cules câte am putut din grădină – că slavă Domnului, sunt destule, din aprilie până cade prima zăpadă – le-am pus la uscat exact cum usuci plantele de ceai și apoi le-am băgat la blender. Pam-pam!

Am umplut un borcan cu praf de urzici, din care mă servesc nu numai pentru măștile de păr, ci și pentru a condimenta și completa diverse mâncăruri, după preferințe. Super ideea mea s-a dovedit folositoare și pentru perioada menstruației când corpul urlă după suplimente de fier.

Acum mă bucur că am putut renunța la șampon și că părul meu arată extraordinar. Mă mai bucur că am scăpat de tortura căutării de cosmeticale din super si mega marketuri – pentru că am realizat că asta era pentru mine, o tortură. Ultima dată când am căutat un șampon aproape că mi s-a făcut rău fizic și m-a luat durerea de cap încercând să găsesc produsul căutat printre zeci de rafturi interminabile conținând sute de produse diferite destinate aceleiași operațiuni simple: spălatul pe cap.

Acela a fost un moment revelator pentru mine, când am înțeles că îmi doresc să trăiesc (și să aleg!) altfel.
Părul meu este mai fericit. Eu sunt mai fericită.

Spune-ți părerea

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.