Înapoi la Natură Privind către sine

Tudor face Muu

 

View this post on Instagram

A post shared by Entheodora (@entheodora.eu) on

(pentru a auzi, da sonorul foarte tare)

Tudor face muu. Vorbeste cu vacile de pe islaz. Dupa ce i-am spus ca face exact ca o vaca adevarata, i-a crescut increderea si vocea lui rasuna in toata valea. Mugeste la vaci, necheaza langa cai si mangaie caprele si oile, behaind exact ca ele, bineinteles.
Ele se uita cu blandete si curiozitate la el si ii simt bucuria si inima deschisa. Se apropie cu pasi inceti si il accepta printre ele, desi tematoare la inceput. Prea putin sunt obisnuite cu blandetea.

Tudor face Muu si vocea lui cristalina rasuna in toata valea.

Si ma gandesc la toate datile in care nu ii dadeam voie sa scoata un sunet mai puternic, nu ne permiteam sa alergam prin apartament sau sa jucam fotbal si il opream din joaca pentru ca sa nu ne bata vecinul in teava… Multa vreme dupa ce am plecat de la oras ma trezeam ca era cat pe ce sa ii reprim lui Tudor topaiala sau strigatele – bine, urletele – de bucurie, gandindu-ma sa nu ii deranjez pe cei de sub noi… Apoi venea cu usurare gandul ca nu e nimeni pe care sa deranjam…
Si ma gandesc la toate datile in care si eu fiind copil mi-am reprimat pornirile de joaca si de bucurie pura, exuberanta, pentru ca sa nu-i deranjez pe „cei mari”.
„Stai cuminte”. „Fa liniste”. „Pune mainile la spate”. „Nu-ti murdari hainele”.

Trezeste-te dis de dimineata ca sa mergi la scoala, unde o sa inveti multe lucruri din care o sa uiti mare parte cand o sa fii mare, si la fel de multe iti vor fi nefolositoare. Pentru ca nu te vor pregati pentru viata. Ci te vor pregati sa fii un bun executant, un angajat bun care se trezeste dis de dimineata sa mearga la un serviciu care de cele mai multe ori nu ii place si nu ii aduce satisfactii. De ce?
Pentru ca „Asa trebuie”. Pentru ca asa suntem educati, sa fim executanti perfecti intr-o lume in care nu e loc de chestionari sau indoieli, nu e loc de intrebari. „De ce asa si nu altfel?”

Pentru ca ni se taie aripile de mici si crestem temandu-ne in cel mai bun caz, sau efectiv neconstientizand, de cele mai multe ori, ca am putea trai viata altfel. Ca am putea avea voie sa ne urmam visele. Ca am putea face alte alegeri. Ca am putea chiui din toata inima fara teama de a fi opriti sau pusi la colt.
Ca am putea avea o viata fericita.

Spune-ți părerea

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.